Fon Satın Al

Blog

02/09/2022

Faizsiz Kazanç Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Faizsiz Kazanç Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur. Bu modelin temel ilkesi faizsizlik olduğu için, müşterilerden ortaklık esasına göre fon toplanmakta, elde edilen getiri başta anlaşılan oranlarla müşteri ile paylaşılmaktadır.

Faizsiz Kazanç Nasıl Elde Edilir?

Tasarruf sahiplerinden toplanan fonların banka tarafından değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucunda elde edilen kârın fon sahipleriyle paylaşmaları ile elde edilir. Faiz getirisi olmadan kazanç elde etmek amacıyla katılım bankalarında yatırımlarını değerlendiren fon sahipleri aynı zamanda zarara da ortaktır.

Faizsiz Kazanç Yöntemleri Nelerdir?

Faizsiz bir şekilde kazanç elde etmenin birçok farklı yöntemi vardır. Siz de bu yöntemleri uygulayarak yatırımlarınızı değerlendirebilir ve faizden kaçınarak getiri sahibi olabilirsiniz.

1. Katılım hesabı

Kâr-zarar ortaklığına dayalı bir sistem olan katılım hesabı, faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde sanayi, hizmet ve bunun gibi sektörlerin finansmanında değerlendirilen ve getirinin banka ile müşteri arasında kar-zarar prensibine göre pay edildiği bir hesap çeşididir.

2. Kira sertifikaları

Bir varlığın sahibi olmayı ya da o varlıktan yararlanma hakkını gösterir. Kira sertifikası sahipleri satın almış oldukları varlık ve hakları nispetinde kazanç elde eder. Yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan ikinci el piyasalarda alınıp satılabilen faizsiz sermaye piyasası ürünüdür.

3. Altın ve diğer kıymetli madenler

Vadeli ve vadesiz olarak altın hesabı açan tasarruf sahipleri altın ve diğer kıymetli madenlerin alım-satımıyla getiri sahibi olabilirler.

4. Döviz

İşlem peşin olmak şartıyla döviz alım satım işlemi yaparak döviz paritelerindeki dalgalanmalardan yararlanmak suretiyle getiri sağlanabilir. Vadeli veya vadesiz olarak döviz cinsinden katılma hesabı açılması da mümkündür.

5. Hisse senedi

Hisse senedine yatırım yaparak şirkete ortak olan yatırımcılar, kısa ya da uzun vadede kâr payı (temettü) ve sermaye kazancı elde edilebilir.

Faizsiz Kazanç Sisteminde Riskler De Mevcut Mu?

Kâr zarar ortaklığı yönteminde fon sahipleri kâra ortak oldukları gibi aynı zamanda ortaya çıkabilecek zararlara da ortaktır. Bu nedenle katılım bankacılığı sisteminde kâr garantisi olmamakla birlikte en risksiz yatırım alanları belirlenir ve yatırımcıların bu yöntemle faiz olmadan kazanç elde etmeleri sağlanır.

Siz de bu modellerden kendiniz için uygun olanı belirleyerek ya da uzmanlarımızdan destek alarak KT Portföy'ün sizlere sunmuş olduğu faizsiz finans ürünlerine yatırım yapabilir ve bu sayede tasarruflarınızı değerlendirebilirsiniz.

Faizsiz Kazanç Nasıl Sağlanabilir?

Söz konusu kazanç, faizsiz bankacılık olarak da adlandırılan katılım bankacılığı ile mümkündür. Faizsiz yatırım fonları (katılım fonu) ile, yatırımlarını faiz kazancı sağlanmayan para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirmek isteyen yatırımcılar için portföyünün tamamı devamlı olarak, danışma kurulunca uygun görülen kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan, faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılan fonlar ile sağlanabilir.

Faizsiz Getiri Nasıl Sağlanır?

Yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak kurulan ve yönetilen yatırım fonlarına yatırım yaparak faizsiz getiri sağlayabilirsiniz. KT Portföy’ün kurup yönettiği tüm fonlar yatırımcılarına faizsiz getiri elde etme imkanı sağlamaktadır.

Faizsiz Getirili Fonlara Nasıl Yatırım Yapabilirim?

KT Portföyün kurup yönetmiş olduğu yatırım fonlarını, başta Kuveyt Türk olmak üzere dilediğiniz banka ve aracı kurumdan temin edebilirsiniz. Birçok banka, internet ve mobil şubeler üzerinden işlem yapma hakkı tanıyor.